Állandó Programok a GYIK műhelyben

HÉTFŐ DÉLUTÁN 15.30-17:00 FANTASZTIKUS FURCSASÁGOK (7-10 ÉVESEKNEK)

Egyáltalán vannak sárkányok? Persze hogy vannak! Ahogy démonok, szörnyek, szirének, szfinxek, unikornisok is léteznek a képzelet birodalmában. Belebújtunk fantáziánk szüleményeinek bőrébe, titkos világokat hozunk létre papírból, agyagból és textilből. Lény-lenyomatokat készítünk fénnyel és festékkel, animáció segítségével megmozgatjuk a kitalált bestiáinkat is. Frankenstein és a krakkói gólem története sem maradhat ki a repertoárból! Életre keltjük a mandragórát, optikai játékokat alkotunk a képzőművészet eszközeivel és persze bájitalt is készítünk! A Fantasztikus Furcsaságok több mint egy Sötét Varázslatok kivédése óra, igazi kalandra hívunk az alkotások viágába!

Foglalkozásvezetők:Martincsák Kata és Thury Lili képzőművészek
Jelentkezés, infó:fantasztikusfurcsasagok@gmail.com
tel.: +36202341149

tekergo

HÉTFŐ DÉLUTÁN 17.15-18.45 JÁTÉK-KERGETŐ MŰHELY (6-9 ÉVESEKNEK)

Játékok bűvös birodalmába barangolunk. Felfedezzük a világ különböző népeinek tradicionális játékait, majd mi magunk is játéktervezők bőrébe bújva, lenyűgöző szemfényvesztő optikai trükkökkel kísérletezünk, idő–kidobósozunk, gondolatainkból képkirakóst formálunk, pillanatszínházat alapítunk, óriás-libajátékot állítunk, mankalát agyagozunk, növénysakkot tervezünk. Képzelt és ismert játékokat gondolunk újra a képzőművészet és a művészettörténet izgalmas eszközeiből inspirálódva. Lépünk, dobunk, osztunk, keverünk, bűvészkedünk…. SOKAT Játszunk saját játékainkkal!

Foglalkozásvezetők:Teleki Emma, festőművész
Jelentkezés, infó:fantasztikusfurcsasagok@gmail.com
tel.: +36304159063

tekergo

TUESDAY AFTERNOON 15:30 - 17:00 ADVENTURES IN THE SCULPTURE GARDEN (For 9–13 Years Old)

An engaging and enlightening program, "Exploring The Sculptures' Garden," is tailored for children aged 9-13. Delve into the captivating world of 20th-century sculptors and their unique perspectives on gardens, landscapes, and open spaces.

Language of Instruction: The program will be conducted in English-French in case of English difficulties, Please note that Hungarian will not be used during the sessions.
Program Description: Step into the realm of sculptors from the 20th and 21st centuries. Throughout the sessions, the dedicated instructor, Salwa, will guide the young participants through a captivating journey into the spatial concepts these remarkable artists embrace, we will create simple sculptures from wood, paper, metal, wire, textile, brick-a-bracks inspired by artist work all fascinating iconic artist such as… H. Moore, George Cutts, Richard Hudson, David Smith, Jean Arp, Barbara Hepworth, Louise Bourgeois, Dan Graham, Antony Gormley, Peter Randall Page, Vanessa da Silva,laes Oldenburg, Per Inge Bjørlo, Diane Maclean, Ai Weiwei, Olafur Eliasson, Fujiko Nakaya, Sol Lewitt, Niki De Saint Phalle, Elmgreen & Dragset, Tony Smith, Anthony Caro, Eduardo Chillida, Bruce Beasley, Fujiko Nakaya, Tony Cragg, Jeff Koons, Niki De Saint Phalle, Diane Maclean, Jean Tinguely.
About the Instructor: Salwa Benkaid Kasbah Ph.D. student from Algeria, a sketcher, architect, and landscape architect, will lead the sessions. With a knowledge and a passion for art and spatial design, Salwa will inspire young minds to think creatively about the world of sculpture and its relation to the environment.
Application: To secure a spot for your child in this exciting program, please contact Seloua via:
Teacher: Seloua Benkaid Kasbah Email: benkaidkasbasalwa@gmail.com tel.: +36204832755

tekergo

KEDD DÉLUTÁN 17.15 – 18.45 MEGMOZDULT KÉPEK (8-12 éveseknek)

Fejtsük meg rejtőzködő festmények, szobrok, installációk titokteljes világát. Egészítsük ki, hangszereljük át, sőt mi több mozdítsuk ki korszakok műveit megszokott környezetükből! Régi Nagymesterek portréiba bújhatunk, vagy leleplezhetjük, honnan hullanak Kusama pöttyei, ám ehhez meg kell építenünk közös időgépünket… Utazásunk során művészi környezetet hozunk létre a műhely közeli tereibe, a természet anyagaival, kommunikációs eszközök együttes használatával.

Átváltoztatjuk a gyárakat és tornyokat, fényesen ficánkoló hajlékony, mocorgó, szörcsögő gépekké. Könyvekből, újságokból szó-gondolat-tér-képeket fújunk és ha kell süvöltünk. Fotóverseket szövünk, megalkotjuk a közel-képet, felhő-mozit és még egy csipet fűszert is hintünk szellőnek. Szuszogó szobrokká alakulunk és megdermedt filmeket hívunk életre. Időgépünkkel múlt és jelen között CIKÁZUNK!
Foglalkozásvezetők: Schmidt Gertrúd textilművész és Melykó Richárd intermédia művész Jelentkezés:Email: schmidtgertrud.gyik@gmail.com
tel.:+36306486522

titokzatos2

SZERDA DÉLUTÁN 15.30-17.00 A TETEJETLEN FA (6-9 éveseknek)

A Tetejetlen Fa nem más, mint a Minden. Világok vertikális és horizontális összekapcsolója, melynek repedéseinek napsugaras mélyén mikrokozmoszok bújnak meg. A Fa a kezdet, a múlt, jelen és jövő összekapcsolója. Otthon, menedék, tápláló, éltető, a legkedvesebb pillanatok és találkozások helyszíne, ugyanakkor küzdelmek tere. Küldetésünk a félév során a fák titkos életének, nyelvének, testbeszédének megfejtése, miközben az természet hálójában utazunk: Itt és Most. Ehhez segítségül hívjuk a világ különböző népeinek meséit, a favizsgálók, természettudósok felfedezéseit, valamint képzeletünket és kreativitásunkat. Ismerkedünk a fákkal, önmagunkkal, egymással, közeli és távolabbi környezetünkkel. Olykor más életkék bőrébe bújva fülelünk, szimatolunk, tapintunk, megkóstoljuk más kultúrák, világok, fák ajándékának ízeit és mi magunk is hálával ajándékozunk.
Természet- és művészetpedagógia alapú csoport, ahol a középpontban a mese, naplózás, természet-kapcsolódás, érzék(szerv)i felfedezés, rituálék állnak.

Foglalkozásvezetők: Rendes Niki biológus, természetpedagógus, favizsgáló, erdőfürdő-vezető és Mayer Eszter földrajz-vizuális kultúra szakos tanár, képzőművészet terapeuta
Jelentkezés: rendesniki@belsoerdo.org

univerzumoszeres

SZERDA DÉLUTÁN 17.15-18.45 SÁRKÁNYOS KÖZÉPKOR – A GÓTIKA BIRODALMA (8-12 éveseknek)

Mit mondhat nekünk ma egy 700 évvel ezelőtti művészeti kor? A középkor legendáit, történeteit, tárgyait és alkotásait a XXI.sz. nyelvén értelmezzük és ültetjük át mai alkotásokká: hogyan néztek ki a korabeli tájak és erdők? mitől féltek a várlakók? milyen volt hadüzenet? milyen jeleket – jelvényeket használtak akkor? melyek voltak a kor legendás lényei és miért? kicsoda a Lány az egyszarvúval? kik harcolnak a Beauxi-kárpiton? hogyan járta át a fény a templomok sötétjét és hogyan gyógyítottak a herbáriumok tanulsága szerint… Középkori témákat előhívó foglalkozásaink során tornyokat építünk, uralkodói zászlókat, palástokat készítünk. Faliképet festünk, rózsaablakot, mozaikképet készítünk, katedrális tervezünk, várat építünk. Kalandozásink főként az építőművészet és a textilművészet útvesztőjén haladnak majd.
Foglalkozásvezetők:
Terbe Rita, építész és Vereczkey Szilvia, textilművész- művésztanár
Email:rita@cubocsoport.hu

Vereczkey Szilvia, textilművész- művésztanár
Email:vereczkeyszilvia.gyik@gmail.com
+36304365247

XRIX-XKRAX

CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁN 15.30-17.00 VILÁGLESŐ TEKERGŐ (6-9 éveseknek)

Megismerkedünk a természetben előforduló fraktálokkal, zuzmókkal, korallokkal, különleges gombafajokkal, tanulmányozzuk a fák évgyűrűit, a földrétegek gyűrődéseit. Táncolunk a szentjánosbogarakkal, messzi tájakra repülünk, gyűjtünk sokféle kincset, hajóra szállunk és felfedezzük a világ vizeit, a jeges tájak különböző formáit. Csodakamrát készítünk, ahol a félév során összegyűjtjük a természet különleges formáit, terméseit, jelenségeit. A félév során fogunk agyagozni, faragni, festeni, rajzolni, installálni, építeni, pasztellezni, pácolni, közös performanszot készítünk, megmodellezzük a Naprendszert, játszunk, mesélünk...
Foglalkozásvezetők: Anda Kata, játszótér-tervező tájrendező és kertépítő, és Deák Panka, tervezőgrafikus

Jelentkezés: andakata.gyik@gmail.com
tel.: +36304365247

rehab

CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁN 17.15-18.45 „ÁLLATI ALKOTÁSOK” - (8-12 éveseknek)

Megismerkedünk szelíd és vadállatokkal, rejtőzködünk, bebábozódunk, vakond-járatokat ásunk, különböző állatok bőrébe bújunk, óriási pókhálókat szövünk, tanulmányozzuk a szújáratokat, a különleges állatok formáját, viselkedését, lábnyomait, hangjait, rejtekhelyeit, a tenger kincseit, a természetben előforduló szimmetriát, a zebrák csíkjait, az erszényes farkast, a kacsacsőrű emlőst, a dinoszauruszokat, apró és hatalmas, félelmetes és legendás állatokat. Nyomtatunk, festünk, vágunk, ragasztunk, papírmasézunk, építünk, agyagozunk, gipszelünk, kötözünk, installálunk, készítünk stop-motion videót. Alkotunk egyénileg, párban, közösen, állatokhoz kapcsolódó izgalmas dolgokat szabad művészeti eszközök segítségével.
Foglalkozásvezetők: Anda Kata, játszótér-tervező tájrendező és kertépítő, és Deák Panka, tervezőgrafikus Jelentkezés: andakata.gyik@gmail.com, tel.: +36202825640

rehab

PÉNTEK DÉLUTÁN 15:15-16:45 FÖLDMÉLYI FÖLFEDEZŐ / MÉLYSÉGEK TITKAI: GEOLÓGIA (7-9 éveseknek)


Bebarangoljuk a Földet, felfedezünk lagúnákat, gejzíreket, átkelünk sósivatagokon, oázisokon, sétálunk kráterekben, tengerpartokon világító planktonok közt. Közben sziklaszobrokat építünk, ingókövekkel játszunk, óriáskristályokat csiszolunk. Ősi leleteket merítünk ki kátránytavakból, tűzesést festünk, színes márványbarlangokat karcolunk, hullámzó sziklákon csúszkálunk. Elmerülünk a természet legszebb alkotásaiban, átírjuk, újragondoljuk, megalkotjuk saját világunkat...Anyagok, formák, színek, puhaság és keménység, a természet hangjai – megannyi olyan minőség, amit kézbe véve, megtapasztalva a képzőművészet eszközei által közvetlen tapasztalásokat szereznek a gyerekek a városon túli világról, és saját magukról is. Természettudományos-művészeti csoportjaink következő állomása kisebbeknek: a Botanika, az ÁllatoZoo, és a BolyongóBolygó után.

Foglalkozásvezetők: Kovács Réka és Varga Virág festőművészek és művésztanárok
Jelentkezés: kovacsreka.gyik@gmail.com, tel.: +36704579121

alkimistapalotaja

PÉNTEK DÉLUTÁN 17:00-18:30 ELKÉPESZTŐ TÖRZSFEJLESZTŐ (10-12 évesek)


Az Evolúció nyomában folytatjuk eddigi művészeti-tudományos kísérletezéseinket. Mikor jelent meg az első élőlény a Földön, milyen volt a kambrium időszak csúcsragadozója, hogyan terjedtek el a növények a szárazföldön, miért haltak ki a dinoszauruszok és milyen védekező stratégiákat fejlesztettek ki bizonyos növények és állatok a túlélés érdekében? Ehhez hasonló kérdésekre keressük meg együtt a válaszokat! A földtörténeti korszakokon haladva megtudunk sok különlegességet az élővilágról, például a páncélos halakról, az ogre arcú pókról, az iszapugró gébről vagy akár a harkályról. Kutatunk több millió éves fosszíliák nyomán, megtudjuk mi az az ökológiai fülke, a mimikri vagy a biodiverzitás és a természetes szelekció. Régészkedünk, vésünk, festünk, karcolunk, építünk. Tevékenykedésünk során pedig megelevenedik majd az eddig definiált élőlények sokasága és valószínűleg több - eddig még ismeretlen - fajra is rálelünk... Foglalkozásvezetők: Varga Virág és Kovács Réka festőművészek és művésztanárok
Jelentkezés: kovacsreka.gyik@gmail.com, tel.: +36704579121

alkimistapalotaja

Jelenleg még nincsenek programok.

Jelenleg még nincsenek programok.